Uwielbiam nasiona chia i używam ich przez cały czas. Nasiona chia to mini elektrownie energetyczne zawierające więcej wapnia niż mleko, więcej przeciwutleniaczy niż jagody i więcej kwasów omega-3 niż łosoś.

Czym są nasiona chia?

Nasiona chia pochodzą z pustynnej rośliny salvia hispanica, członka rodziny mennic. Nasiona szałwii hiszpańskiej są często sprzedawane pod wspólną nazwą „chia”, a także pod kilkoma innymi nazwami handlowymi. Uważa się, że szałwia hiszpańska pochodzi z Ameryki Środkowej, gdzie nasiona były podstawą starożytnej diety Azteków.

Nasiona chia to doskonałe źródło kwasów tłuszczowych omega-3, błonnika, białka i minerałów, w tym żelaza, wapnia, magnezu i cynku.

chia-nasiona
Nasiona chia najlepiej sprawdzają się jako dodatek lub baza posiłku.

Jak jeść nasiona chia?

Nasiona chia można spożywać na surowo lub poddawać obróbce. Wystarczy posypać zmielone lub całe nasiona chia na płatkach, ryżu, jogurcie lub warzywach. W Meksyku danie zwane chia fresco powstaje przez namoczenie nasion chia w soku owocowym lub wodzie. Nasiona chia są bardzo chłonne i po zanurzeniu w wodzie nabierają galaretowatej konsystencji, co ułatwia mieszanie ich z gotowanymi płatkami lub innymi potrawami.

Nasiona nie są jedyną jadalną częścią rośliny chi, kiełki także są jadalne. Można dodawać je do sałatek, kanapek i innych potraw.

Jak przygotować budyń z nasion chia/ pudding chia?

Budyń z nasion chia to prosty i pyszny sposób na przyrządzenie pełnowartościowego posiłku. Przygotowanie zajmuje kilka minut, a zawartość dania posiada wystarczającą ilość białka i składników odżywczych, które są świetnym rozwiązaniem na smaczne i pożywne śniadanie, które można zjeść w domu lub zabrać ze sobą na wynos.

Budyń chia można z powodzeniem przygotować w domu i przechowywać w używanych słoiczkach, np. po deserkach dla niemowląt, małych słoikach po konfiturach, a nawet w wielorazowych pudełkach śniadaniowych, które łatwo zabrać do pracy lub do szkoły.

Osobom w redakcji zdecydowanie najbardziej przypadł do gustu wariant z posiekanymi namoczonymi orzechami, świeżymi owocami i wiórkami czekoladowymi, który świetnie sprawdza się na śniadanie lub pyszny deser bez cukru.

 chia-pudding
Budyń z chia – śniadanie gotowe w 5 minut.

Zblendowane czy całe nasiona chia?

Istnieją dwie opcje tekstury dla budyniu z nasion chia. W moich przepisach zdecydowanie wolę stosować nasiona chia w całości, ponieważ uwielbiam ich konsystencję. Jeśli jednak wolisz gładszą masę, podobną do „zwykłego” budyniu, możesz wybrać wersję zbiedowaną.

W obydwu wersjach wykonanie przepisu zajmuje mniej niż 5 minut.

W przypadku wersji z całymi nasionami, po prostu zostaw ziarenka w całości i wymieszaj pozostałe składniki razem. Jeśli dodajesz składniki do smaku, np. truskawki, przyprawy, czekoladę itp., warto najpierw wymieszać dodatki z płynem (np. mlekiem) przed dosypaniem nasion chia, aby zapobiec nierównomiernemu przechodzeniu smaków.

Aby uzyskać gładki budyń, po prostu wrzuć wszystkie składniki do blendera, ustaw najwyższy tryb mieszania i miksuj do uzyskania masy bez grudek – o konsystencji takiej jaką lubisz.

Przepis na budyń z nasion Chia

Pyszny i zdrowy budyń z nasion chia pełen białka, omega-3, przeciwutleniaczy i wapnia, który przygotujesz w 5 minut

Czas przygotowania: 5 minut

Całkowity czas: ok. 4 godziny

Porcje: 4 porcje

Kalorie: 376kcal

chia-nasiona-budyn-z-owocami
Deser chia z owocami – idealny jako zdrowa przekąska.

Składniki:

  • 2 szklanki mleka kokosowego;
  • ½ szklanki nasion chia;
  • ½ laski wanilii;
  • ¼ szklanki syropu klonowego lub słodzika (ilość dostosowana do preferencji);
  • ¼ łyżeczki cynamonu opcjonalnie.

Mniej słodko

Jeśli nie możesz lub nie chcesz dodawać syropu klonowego jako środka słodzącego, możesz łatwo zastąpić go stewią lub całkowicie pominąć słodzik, jeśli lubisz naturalny aromat kokosa i chia.

Przeczytaj także:

Elementy menu wywołujące nieświeży oddech

29.08.2019

Przygotowanie

Wersja mieszana/ gładka: Umieść wszystkie składniki w blenderze i miksuj na wysokim poziomie przez 1-2 minuty, aż będą całkowicie gładkie.

Dla wersji z całymi nasionami: Miksuj wszystkie składniki z wyjątkiem nasion chia w blenderze, aż będą gładkie. Do gotowego koktajlu dodaj nasiona chia i wymieszaj.

Następnie mieszaninę przelej do słoika lub szklanego pojemnika i umieścić w lodówce na co najmniej 4 godziny lub na całą noc. W tym czasie pudding przybierze delikatną, żelową konsystencję.

W ciągu pierwszej godziny chłodzenia warto wstrząsnąć zamkniętym słoiczkiem lub wymieszać kilkukrotnie jego zawartość łyżką, aby zachować równomierne tempo „żelowania”.

Najczęściej wybieram tę drugą opcję i odstawiam mój pudding do lodówki na całą noc, aby szybkie śniadanie było gotowe następnego dnia.

Ten przepis można swobodnie dostosowywać do swoich potrzeb i śmiało eksperymentować ze smakami dodając ulubione dodatki! Wypróbuj moje przepisy  i wybierz swój ulubiony.

chia-nasiona-lody-z-owocami
Łatwe do przyrządzenia lody z chia – mieszaninę wystarczy przełożyć do foremek i zamrozić.

Warianty smakowe puddingu chia

Piękno tego przepisu polega na tym, że istnieje wiele sposobów na jego dostosowanie do własnych preferencji. Możesz zmienić smak, konsystencję, dodatki, a nawet kolor, czyli praktycznie każdą część przepisu i prawie niemożliwe jest jego zepsucie. Zaproponowałam podstawowy (bazowy) przepis na budyń waniliowy z nasion chia, który widzisz powyżej, ale możesz wypróbować także innych wariantów:

Eksperymentuj ze smakami

Najczęściej wykonuję podstawowy budyń z nasion chia i wanilii. Jeśli nie lubisz wanilii lub po prostu chcesz urozmaicić swoje przepisy, przygotowałam kilka innych opcji smakowych, które możesz wypróbować:

  • Czekolada: Dodaj ¼ szklanki kakao w proszku i / lub stewię o smaku czekoladowym.
  • Truskawka: Dodaj ½ szklanki świeżych lub mrożonych truskawek lub zmiksuj je i otrzymamy mus zastosuj jako część płynu w przepisie na pudding.
  • Chai: Dodaj 1 łyżeczkę mielonego cynamonu oraz szczyptę kardamonu i goździków, aby uzyskać smak chai.
  • Ciasto Pecan: Dodaj ½ łyżeczki zmielonego cynamonu do przepisu podstawowego i opcjonalnie ½ łyżeczki drobno zmielonych migdałów. Wymieszaj ½ szklanki posiekanego prażonego orzecha pekan z gotowym budyniem.
  • Matcha: dodaj 1 łyżkę stołową zielonej herbaty matcha w proszku, aby uzyskać naturalnie jasny zielony budyń chia (świetny pomysł ciekawego deseru na Dzień Świętego Patryka lub przyjęcie dla dzieci).
chia-nasiona-deser-budyn-z-owocami
Wystarczy, że do bazy dodasz swoje ulubione składniki i utrzymasz zdrowe i pysze połączenie smaków.

Jak długo można przechowywać budyń z nasion chia?

W skład przepisu wchodzą jedynie naturalne składniki, dlatego nasza zdrowa przekąska nie powinna zbyt długo czekać na zjedzenie. Najlepiej smakuje kolejnego dnia od wykonania, ewentualnie po 2 dniach.

Najlepiej jest przygotować tylko tyle, ile planujesz zjeść w ciągu 1-2 dni, aby uzyskać najlepszy smak i świeżość.

Wykonanie jest tak proste i szybkie, że przygotowanie kolejnej porcji nie zajmuje zbyt wiele czasu, dlatego nie warto robić zbyt dużych zapasów.

Poza tym ten pyszny budyń znika tak szybko z mojej lodówki, że jeszcze nie zdarzyło mi się, aby stał w niej dłużej niż dwa dni. Dlatego nie jestem w stanie podać maksymalnego terminu przydatności do spożycia. 😉

Polecam!

 

 

Zdjęcia: Pixabay, Freepik

 

Polityka cookies

Szanowny Użytkowniku,

Uprzejmie informujemy, że w naszym serwisie używamy plików cookies, do gromadzenia i przetwarzania danych osobowych w celu dopasowania treści i reklam, a także badania ruchu na naszej witrynie oraz zapewnienia poprawnego funkcjonowania strony, bezpieczeństwa oraz w celach analitycznych, statystycznych, dostosowywania strony do indywidualnych potrzeb Użytkowników. Kontynuowanie korzystania z serwisu bez modyfikacji ustawień przeglądarki jest równoznaczne z akceptacją zastosowania plików cookies. Szczegółowe informacje dostępne są w naszej Polityce prywatności.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych, które udostępniasz w historii przeglądarki, w celach marketingowych (obejmujących również analizę Twojej aktywności na stronach internetowych w celu określenia Twoich prawdopodobnych zainteresowań i dopasowania reklam do Twoich preferencji) kliknij przycisk “Akceptuję”. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i może zostać w każdej chwili wycofane.

Akceptuję