Słodkości – rodzice nagradzają nimi za dobre zachowanie, a dziadkowie używają jako niezawodnego wywoływacza uśmiechu na twarzach dzieci. Ale czy wiesz, jak słodycze wpływają na organizm?
Ho Ho Ho! O o…
Znajdujemy się na finishu sezonu świątecznego, w którym z każdej strony byliśmy bombardowani kolorowymi cukierkami, ciasteczkami, szeleszczącymi papierkami i kalendarzami adwentowymi, które dzięki zjadaniu jednej czekoladki każdego dnia „ułatwiały” zliczenie dni pozostałych do świąt Bożego Narodzenia. Wszystko wygląda rozkosznie, kusi i… uzależnia od cukru.
Święta i Sylwester, to czas, w którym z reguły pozwalamy sobie i dzieciom na nieco więcej – nie liczymy kalorii, dojadamy to, co zostało ze świąt, chętniej sięgamy po kolorowe napoje, a zdrowsze nawyki przekładamy na Nowy Rok – jako formę postanowień i zmiany na lepsze. Jednak okazuje się, że od stycznia wcale nie jest łatwiej. Przeciwnie! Śmiało możemy powiedzieć, że po tej spożywczej kilku- kilkunastodniowej rozpuście dużo trudniej jest zrezygnować ze słodkich i słonych przekąsek. Dodatkowo czujemy się zmęczeni, rozdrażnieni i szybko stajemy się głodni… Znasz to? Zastanawiałeś się, dlaczego tak się dzieje?
Jak słodycze wpływają na organizm dzieci?
Spożywanie dużej ilości cukru we wczesnym okresie życia często jest przyczyną problemów z otyłością, wysokim ciśnieniem krwi i cukrzycą typu 2. Problemy te narażają dzieci i młodzież na choroby serca.

Co więcej, słodycze stają się zapychaczami, które pozostawią mniej miejsca na zdrowe dla rozwijającego się organizmu potrawy, takie jak owoce, warzywa, produkty pełnoziarniste i niskotłuszczowe produkty mleczne.
Trudna nazwa na etykiecie, prosta matematyka
Ważne, aby zakupów nie robić w pośpiechu, pod wpływem zasłyszanych reklam i kolorowych opakowań w sklepach. Należy zwracać uwagę na zawartość żywności, czyli uważnie czytać etykiety i umieć znajdować w nich cukier. Wykrycie cukru na etykiecie produktu spożywczego może być trudne, ponieważ producenci maskują go pod wieloma nazwami, takimi jak:
- syrop kukurydziany,
- nektar z agawy,
- cukier palmowy,
- sok z trzciny cukrowej
- sacharoza.
Bez względu na to, jak się nazywa, cukier jest cukrem i nie przynosi żadnych korzyści dla organizmu.
Ile cukru jest w produktach spożywczych?
Najgorsze rodzaje cukrów występują w przetworzonej żywności, napojach energetycznych, deserach i sokach owocowych. Dlatego dobrze jest się zastanowić przez wprowadzeniem tego typu produktów do diety dziecka.

Ważna jest świadomość – 4 gramy cukru, to 1 łyżeczka! Łatwo zatem przeliczyć, że 10 gramów, to aż 1,5 łyżeczki cukru w jednej porcji.
Zawartość cukru w popularnych produktach dostępnych dla dzieci:
- Herbatniki – 1 łyżeczka cukru
- Wafelek z kremem – 5 łyżeczek cukru
- Sok dla dzieci w kartoniku ze słomką – 5 łyżeczek cukru
- Czekoladowe płatki śniadaniowe (1 porcja) – 5,5 łyżeczki cukru
- Mus owocowy w tubce – 6 łyżeczek cukru
- Serek homogenizowany – 6 łyżeczek cukru
- Szklanka mleka z rozpuszczalnym kakao – 6 łyżeczek cukru
- Jogurt truskawkowy – 7 łyżeczek cukru
- Napój owocowy – 8 łyżeczek cukru
- Baton – 8 łyżeczek cukru
- Puszka Coli – 9 łyżeczek cukru
- Kaszka bananowa rozrabiana z mlekiem 60 g – 10 łyżeczek cukru
- Bułka pszenna z kremem czekoladowym – 16 łyżeczek cukru
- Pianki – 17 łyżeczek cukru
- Żelki (2 garści) – 19 łyżeczek cukru
Czy świadomie podałbyś swojemu dziecku taką ilość cukru na przekąskę?
Polecany artykuł:
Cukierki nie powinny być nagrodą
Starasz się dbać o utrzymanie nawyków żywieniowych u dzieci, jednak dziadkowie uważają, że „jeden cukiereczek za zjedzony obiad nie zaszkodzi”? Zaproponuj dziadkom z wyprzedzeniem, aby zastępowali słodycze zdrowymi zamiennikami, które są słodkie i dodatkowo urozmaicą dietę dzieci, np. mandarynkami, suszonymi owocami lub mieszankami orzechów i bakalii, które będą doskonałym deserem zamiast lodów, ciastek i cukierków.

Konsekwencje spożywania cukru
Uzależnienie od cukru
Jedzenie cukru wywołuje w mózgu szereg procesów, m.in. ogromny przypływ przyjemnej substancji chemicznej zwanej dopaminą. Tłumaczy to, dlaczego dziecko częściej jest skłonne sięgnąć po batonika o 15:00. niż np. po jabłko czy marchewkę. Dzieje się tak dlatego, że produkty takie jak owoce i warzywa, nie powodują uwalniania tak wysokiej ilości dopaminy.
Gdy często sięgamy po słodkie przekąski, mózg zaczyna potrzebować coraz więcej cukru, aby uzyskać to samo uczucie przyjemności. Spożywanie zbyt dużej ilości cukru, przekształca się w coś, co niektórzy nazywają „uzależnieniem od cukru”.
Zjawisko to wywołuje wiele fizycznych i psychicznych szkód dla zdrowia dzieci. Uzależnienie od cukru jest szczególnym rodzajem uzależnienia od żywności i wykazano, że swymi objawami przypomina często uzależnienie od narkotyków.
Warto zatem obserwować czy dziecko nie okazuje objawów odstawianych, gdy następuje ograniczenie słodkich pokarmów przez dzień lub dwa.
Objawy odstawinne
Objawy odstawienia cukru mogą obejmować zmiany nastroju, np. drażliwość i symptomy fizyczne, takie jak drżenie lub zmiany poziomu aktywności, nadmierna aktywność lub jej ograniczenie, a nawet letarg u dziecka.
Fizyczne szkody wynikające z nadmiaru cukru w diecie obejmują otyłość, niedożywienie i próchnicę.
Niedożywienie
Chociaż powszechnie wiadomo, że zbyt duża ilość cukru może powodować przybieranie na wadze, rodzice mogą być zaskoczeni, gdy dowiadują się, że dzieci z nadwagą mogą cierpieć z powodu niedożywienia. Wiele osób uważa, że niedożywienie jest wynikiem braku wystarczającej ilości jedzenia, ale nie jest to jedyna przyczyna problemu.
Niedożywienie jest często źle rozumiane, jako oznaczające głód. W rzeczywistości oznacza to złe odżywianie i nie dostarczanie do organizmu ważnych substancji odżywczych.
Nawet jeśli dziecko otrzymuje wystarczającą ilość energii z cukru, potrzebuje również białka, tłuszczu, witamin i minerałów, takich jak wapń i żelazo, aby prawidłowo funkcjonować. Dziecko może nie otrzymywać wystarczającej ilości wymienionych składników odżywczych, nawet w przypadku, gdy posiada nadwagę.
Żelazo i wapń są szczególnie ważne dla dorastających dzieci, ponieważ dzieci, w przeciwieństwie do dorosłych, nie posiadają zapasów tych minerałów i wraz z rozwojem potrzebują ich coraz więcej, aby zapewnić wzrost kości i prawidłowy przepływ krwi.
Próchnica
Próchnica zębów może być spowodowana lub zaostrzona przez spożywanie nadmiernej ilości słodkich pokarmów i napojów. Niezdowe słodkie przekąski wpływają także na pogorszenie stanu dziąseł, konieczność ich leczenia, czy nawet usunięcia zębów, gdy są bardzo zniszczone. Nieleczone zęby mogą prowadzić do rozprzestrzeniania się w organizmie stanów zapalnych, które z kolei są zalążkiem wielu cięższych schorzeń.
Polecany artykuł:
Zdrowo jest zwiększyć dziecku podaż kalorii z białek i tłuszczy, a nie z cukrów.
Zachęcamy do zdrowego podejścia do żywienia i czytania etykiet na produktach spożywczych.