Jabłka to jedne z najbardziej popularnych i najchętniej spożywanych owoców na świecie. Nie bez przyczyny nazywa się je „cudownym owocem” – jabłka są niezwykle bogate w ważne przeciwutleniacze, flawanoidy i błonnik pokarmowy.

Fitoskładniki i przeciwutleniacze zawarte w jabłkach mogą pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka, nadciśnienie, cukrzycę i choroby serca.

Korzyści z jedzenia jabłek

Jabłka mogą być jednym z najzdrowszych pokarmów, które możesz włączyć do swojej codziennej diety.

Składniki odżywcze zawarte w jabłkach:

  • Witamina C – silny naturalny przeciwutleniacz, który może zapobiegać negatywnym działaniom wolnych rodników, a także zwiększać odporność organizmu na czynniki zakaźne.
  • Witaminy z grupy B (ryboflawina, tiamina i witamina B-6) – te witaminy są kluczowe dla utrzymania czerwonych krwinek i układu nerwowego w dobrym stanie.
  • Błonnik pokarmowy – Brytyjska Narodowa Służba Zdrowia¹ wskazuje, że dieta bogata w błonnik może pomóc w zapobieganiu rozwojowi niektórych chorób, a także może zapobiec wzrostowi złego cholesterolu we krwi.
  • Fitoskładniki – jabłka są bogate w związki polifenolowe. Te fitoskładniki pomagają chronić organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
  • Minerały, takie jak wapń, potas i fosfor.
czerwone-jablka-w-skrzynce
Jabłka są dobrym źródłem błonnika i witaminy C. Zawierają również polifenole, które mają wiele korzyści zdrowotnych.

Wartości odżywcze jabłka ze skórą (części jadalne) dla 100 gramów

  • Wartość energetyczna – 52 kcal
  • Węglowodany – 13,81 g
  • Tłuszcz – 0,17 g
  • Białko – 0,26 g
  • Woda – 85,56 g
  • Sód – 1 mg
  • Beta-karoten – 0,027 mg
  • Luteina i zeaksantyna – 0,029 mg
  • Tiamina (witamina B1) – 0,017 mg
  • Ryboflawina (witamina B2) – 0,026 mg
  • Niacyna (witamina B3) – 0,091 mg
  • Kwas pantotenowy (witamina B5) – 0,061 mg
  • Witamina B6 – 0,041 mg
  • Kwas foliowy (witamina B9) – 0,003 mg
  • Witamina C – 4,6 mg
  • Witamina E – 0,18 mg
  • Witamina K – 0,0022 mg
  • Wapń – 6 mg
  • Żelazo – 0,12 mg
  • Magnez – 5 mg
  • Mangan – 0,035 mg
  • Fosfor – 11 mg

Uwaga: Średnia waga jabłka wynosi ok. 150 gramów.

Źródło: FoodData Central Search Results, U.S. DEPARTMENT OF AGRICULTURE, published day: 01.04.2019

Ciekawostki dotyczące jabłek

  • istnieje 7500 odmian jabłek uprawianych na całym świecie (2500 odmian uprawianych jest w Stanach Zjednoczonych);
  • najwięksi producenci jabłek na świecie to Chiny, Stany Zjednoczone, Turcja, Polska i Włochy;
  • w 1730 r. otwarto pierwszą szkółkę jabłek we Flushing w stanie Nowy Jork;
  • nauka zajmująca się zagadnieniami dotyczącymi uprawy jabłek to pomologia.

 

Materiały źródłowe:

1 https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/how-to-get-more-fibre-into-your-diet/

2 https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/?query=ndbNumber:9003

Polityka cookies

Szanowny Użytkowniku,

Uprzejmie informujemy, że w naszym serwisie używamy plików cookies, do gromadzenia i przetwarzania danych osobowych w celu dopasowania treści i reklam, a także badania ruchu na naszej witrynie oraz zapewnienia poprawnego funkcjonowania strony, bezpieczeństwa oraz w celach analitycznych, statystycznych, dostosowywania strony do indywidualnych potrzeb Użytkowników. Kontynuowanie korzystania z serwisu bez modyfikacji ustawień przeglądarki jest równoznaczne z akceptacją zastosowania plików cookies. Szczegółowe informacje dostępne są w naszej Polityce prywatności.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych, które udostępniasz w historii przeglądarki, w celach marketingowych (obejmujących również analizę Twojej aktywności na stronach internetowych w celu określenia Twoich prawdopodobnych zainteresowań i dopasowania reklam do Twoich preferencji) kliknij przycisk “Akceptuję”. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i może zostać w każdej chwili wycofane.

Akceptuję