Fitoskładniki i przeciwutleniacze zawarte w jabłkach mogą pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka, nadciśnienie, cukrzycę i choroby serca.
Korzyści z jedzenia jabłek
Jabłka mogą być jednym z najzdrowszych pokarmów, które możesz włączyć do swojej codziennej diety.
Składniki odżywcze zawarte w jabłkach:
- Witamina C – silny naturalny przeciwutleniacz, który może zapobiegać negatywnym działaniom wolnych rodników, a także zwiększać odporność organizmu na czynniki zakaźne.
- Witaminy z grupy B (ryboflawina, tiamina i witamina B-6) – te witaminy są kluczowe dla utrzymania czerwonych krwinek i układu nerwowego w dobrym stanie.
- Błonnik pokarmowy – Brytyjska Narodowa Służba Zdrowia¹ wskazuje, że dieta bogata w błonnik może pomóc w zapobieganiu rozwojowi niektórych chorób, a także może zapobiec wzrostowi złego cholesterolu we krwi.
- Fitoskładniki – jabłka są bogate w związki polifenolowe. Te fitoskładniki pomagają chronić organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
- Minerały, takie jak wapń, potas i fosfor.

Wartości odżywcze jabłka ze skórą (części jadalne) dla 100 gramów
- Wartość energetyczna – 52 kcal
- Węglowodany – 13,81 g
- Tłuszcz – 0,17 g
- Białko – 0,26 g
- Woda – 85,56 g
- Sód – 1 mg
- Beta-karoten – 0,027 mg
- Luteina i zeaksantyna – 0,029 mg
- Tiamina (witamina B1) – 0,017 mg
- Ryboflawina (witamina B2) – 0,026 mg
- Niacyna (witamina B3) – 0,091 mg
- Kwas pantotenowy (witamina B5) – 0,061 mg
- Witamina B6 – 0,041 mg
- Kwas foliowy (witamina B9) – 0,003 mg
- Witamina C – 4,6 mg
- Witamina E – 0,18 mg
- Witamina K – 0,0022 mg
- Wapń – 6 mg
- Żelazo – 0,12 mg
- Magnez – 5 mg
- Mangan – 0,035 mg
- Fosfor – 11 mg
Uwaga: Średnia waga jabłka wynosi ok. 150 gramów.
Źródło: FoodData Central Search Results, U.S. DEPARTMENT OF AGRICULTURE, published day: 01.04.2019.²
Ciekawostki dotyczące jabłek
- istnieje 7500 odmian jabłek uprawianych na całym świecie (2500 odmian uprawianych jest w Stanach Zjednoczonych);
- najwięksi producenci jabłek na świecie to Chiny, Stany Zjednoczone, Turcja, Polska i Włochy;
- w 1730 r. otwarto pierwszą szkółkę jabłek we Flushing w stanie Nowy Jork;
- nauka zajmująca się zagadnieniami dotyczącymi uprawy jabłek to pomologia.
Materiały źródłowe:
1 https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/how-to-get-more-fibre-into-your-diet/
2 https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/?query=ndbNumber:9003