Przepis na Pad Thai, który dla Ciebie przygotowaliśmy jest jednym z najłatwiejszych i najsmaczniejszych spośród wszystkich, które możesz znaleźć na naszej stronie. To tajskie danie z makaronem wykonane z prostych i zdrowych składników jest doskonałą alternatywą dla standardowego kurczaka z ryżem i warzywami.
Czas przygotowania ok. 20-30 min.
Składniki (porcja dla 4 osób)
- 400g makaronu ryżowego 5mm
- 250g piersi z kurczaka
- tofu twarde wędzone ok 200g
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- sos do pad thai (np. PAD THAI SAUCE Suree Brand)
- 30g orzeszków ziemnych bez soli
- garść kiełków lucerny
- 4 łyżki pędy bambusa (jeśli nie masz świeżych, wykorzystaj marynowane z puszki)
- 1 ząbek czosnku
- szczypta chilli wędzonego (np. Chipotle kruszone Kotanyi)
- 1 marchew*
- pół małej cukinii*
- 20g fasoli szparagowa płaskostrąkowa*,
- 20g pora*,
- 30g korzenia selera*,
- 4 łyżki kiełków fasoli Mung*,
- ½ papryki czerwonej*,
- ½ papryki żółtej*;
- szczypiorek z cebulki dymki
- 2 łyżki grzybów chińskich Mun
- 2 jajka
- sos sojowy ciemny
- 1 łyżeczka ksylitolu
- oliwa z oliwek do smażenia
- przyprawy: papryka ostra, papryka słodka, sól, pieprz
- sok z limonki
*warzywa możesz zastąpić mrożoną mieszanką warzyw Proste historie Warzywa na patelnie orientalne
Marchew, cukinię, selera oraz papryki pokrój na cienkie paski. Fasolę posiekaj na mniejsze części. Pora pokrój w półksiężyce. Zamarynuj pierś z kurczaka w przeciśniętym przez praskę czosnku, przyprawach i sosie sojowym. Odstaw mięso na min. 30 minut do lodówki. Upraż na patelni orzeszki ziemne. Następnie przełóż je do miseczki – wykorzystasz je pod koniec gotowania. Na łyżce oliwy podsmaż tofu na złoty kolor. Przełóż do miseczki. Bezpośrednio po przygotowaniu tofu, na tej samej patelni, podsmaż wcześniej zamarynowaną pierś z kurczaka. Przełóż mięso do miseczki. Na tej samej patelni (z pozostałością wywaru z piersi), podduś warzywa pokrojone w bardzo cienkie słupki – do momentu aż zmiękną. W trakcie możesz dolać do warzyw odrobinę wody, aby nie przywarły do patelni. W między czasie wstaw wodę na makaron i ugotuj go zgodnie z informacjami zawartymi na instrukcji na opakowaniu. Po ok. 10 min. duszenia warzyw, dodaj do nich wcześniej podsmażoną pierś z kurczaka oraz tofu. Wszystko dokładnie wymieszaj. Całość polej sosem do pad thai oraz posyp ksylitolem. Ponownie dokładnie wymieszaj składniki na patelni i dodaj ugotowany i odcedzony makaron. Ponownie dokładnie połącz makaron z mieszanką warzyw, piersi kurczaka i tofu. Roztrzep dokładnie 2 jajka i dodaj je do składników na znajdujących się na patelni. Mieszaj energicznie, aby jajka nie ścięły się na jajecznicę. 🙂
Zawartość patelni rozłóż na talerzach. Na wierzchu ułóż pędy bambusa, posyp całość szczypiorkiem, prażonymi orzeszkami ziemnymi oraz chilli (ostrożnie – jest bardzo pikantne!), a także kiełkami lucerny. Całość skrop sokiem z limonki.
Smacznego! 👩🏼🍳
Spróbuj koniecznie i daj znać w komentarzu, czy przepis trafił w Twój kulinarny gust!
Pad tahi to danie, które możesz modyfikować zgodnie ze swoimi upodobaniami. Kurczaka w przepisie możesz zastąpić krewetkami lub przygotować wariant wegański, dodając więcej tofu.