Kiedy udać się do dietetyka?
Na konsultację dietetyczną może skierować lekarz pierwszego kontaktu lub lekarz specjalista – jest to coraz bardziej popularna metoda wsparcia leczenia pacjenta. Dieta ściśle połączona ze zmianą stylu życia może znacząco wpłynąć na poprawę zdrowia. Nie trzeba natomiast czekać na specjalistyczne zalecenie w celu odbycia konsultacji dietetycznej. Na wizytę do dietetyka można udać się indywidualnie w przypadku chęci zgubienia nadprogramowych kilogramów lub przybrania na wadze, a także wsparcia rekonwalescencji organizmu.
Jak przygotować się do wizyty u dietetyka?
Przed wizytą warto skontaktować się z poradnią lub bezpośrednio z konkretnym specjalistą, aby nakreślić sytuację zdrowotną oraz oczekiwania związane z dietą.
Dietetyk, który wstępnie pozna charakterystykę pacjenta często jest w stanie zasugerować, jaki informacje należy przygotować na wizytę. Niekiedy są to wyniki badań, historia choroby lub dostarczenie konkretnych informacji na temat parametrów, np. z krwi.
Badania krwi
Przykładowe badania krwi, których wykonanie może zlecić dietetyk, to: glukoza, cholesterol, próby wątrobowe czy panel tarczycowy lub badania hormonalne.

Dzienniczek żywieniowy
Na konsultację dietetyczną warto przygotować tzw. dzienniczek żywieniowy, w którym rozpisane zostaną wszystkie posiłki oraz godziny ich spożywania np. z 3 ostatnich dni. Dzięki takiemu „spożywczemu pamiętnikowi” dietetyk jest w stanie poznać nawyki żywieniowe konkretnej osoby oraz oszacować w przybliżeniu ilość spożywanych kalorii. Przygotowując dzienniczek żywieniowy warto opisać swój typowy dzień, uwzględniając również małe przekąski oraz produkty typu fast food, które danego dnia pojawiły się w menu.
Analiza składu ciała oraz wymiary
Dietetyk najczęściej przeprowadza analizę składu ciała, wykorzystując odpowiednie do tego instrumenty w swoim gabinecie. Na taką wizytę najlepiej udać się na czczo. Podczas konsultacji specjalista jest w stanie wyliczyć BMI czyli Body Mass Index, który informuje o tym, czy masa ciała pacjenta znajduje się w normie, jest za wysoka lub zbyt niska. Uzyskane w trakcie pomiarów informacje mogą wskazać także parametry dotyczące poziomu wody w organizmie, a także masy mięśniowej oraz procentowej zawartości tkanki tłuszczowej. Dietetyk jest także w stanie oszacować parametry podstawowej przemiany materii oraz ustalić wiek metaboliczny pacjenta. Są to niezwykle istotne informacje, które mogą być zbierane, analizowane i porównywane podczas kolejnych wizyt kontrolnych.
Sytuacja związana z pandemią przyczyniła się do rozszerzenia działalności dietetyków o e-konsultacje lub teleporady. W przypadku wizyty online bądź telefonicznej, należy w miarę możliwości samemu zebrać najważniejsze parametry ciała. Przed konsultacją warto się zważyć – najlepiej rano, na czczo, po wypróżnieniu. Warto zwrócić uwagę, aby w przypadku pomiarów kontrolnych wykorzystywać te same narzędzia, np. wagę, która umożliwi rzetelne porównanie wyników. Przy użyciu, np. miarki krawieckiej można zebrać informacje nt. wzrostu, obwodów (np. bicepsa, klatki piersiowej, talii bioder), które również staną się odnośnikiem do porównywania wyników.
Wywiad żywieniowy
Wywiad żywieniowy obejmuje podstawowe informacje nt. wieku, aktywności fizycznej, dotychczasowych diet oraz ich powodzenia, przebytych chorób, przyjmowanych leków, suplementów diety, a nawet ziół. Istotna jest również charakterystyka pracy, nietolerancje pokarmowe, alergie oraz preferencje, bowiem dieta powinna być nie tylko odżywcza, ale również smaczna. Dokładny wywiad żywieniowy ułatwi dietetykowi indywidualnie dopasowanych zaleceń oraz rozpiski menu.